Dogodilo se je

Utrinki z naših dogodkov

Festival nakupov in zabave v BTC-ju
Plesna trgovina Salsa se je predstavila na festivalu, ki je potekal 6. in 7. maja 2015 v BTC-ju. Predstavili smo plesno kolekcijo flamenko kril in kril, ki so primerna tudi za večerne plesne dogodke. Plesna krila je med drugimi predstavljala tudi svetovna prvakinja Nadiya Bychkova.
  

Delavnica kvačkanega nakita z umetnico Nino

Z Nino smo preživeli kar nekaj ustvarjalnih uric na delavnici kvačkanega nakita. Izdelovali smo prstane, obeske, broške, se naučili kvačkanja z različnimi materiali in kako narediti končni izdelek. Ročnih spretnosti se ni manjkalo, idej še manj, dobre volje pa je bilo sploh obilo.
 

Delavnica fuzijskega taljenega stekla z umetnico Leonido
Na delavnici smo spoznali tehniko fuzijsko taljenega stekla in si sami ustvarili iz koščkov že taljenega stekla lastni izdelek. 
   
 

Zimski ples
3. januarja 2015 smo skupaj z Društvom Evergreen organizirali prvi ples v letu 2015. V dvorani na Viru pri Domžalah je bilo zabavno, veselo, nastopov polno in prijetno. Plesali smo dolgo v noč.   
Popestritev je bila četvorka in skupinski plesi. V preddverju se je predstavila Plesna trgovina Salsa.

Swarovski delavnice
Izdelovali smo zapestnice iz Swarovski perl ter kristalov. Bilo je zanimivo in poučno, vsi udeleženci so ustvarili unikatne zapestnice iz Swarovski kristalov in perl različnih barv ter velikosti. 

 Šivanje okrasnih srčkov
V prazničnem času smo imeli že drugo delavnico, kjer smo ponovno pod strokovnim vodstvom gospel Cvetke sešili okrasne srčke. Bila je pisana druščina mlajših in starejših ustvarjalcev, kjer smo se naučili malo drugačen način šivanja okrasnih srčkov, spoznali različno blago ter se imeli sporščeno in zabavno. Ustvarjalne delavnice z gospo Cvetko se bodo nadaljevale prihodnje leto.

Angelčki iz volne
Konec novembra smo imeli delavnico, kjer smo izdelovali Angelčke iz volne. Delavnico je vodila modna oblikovalka, šivilja in kreativka Cvetka, ki nam je čutno pokazala, kako izdelati čudovite angelčke iz volne. Na delavnico so prišli tako mlajši kot starejši ustvarjalci, zraven pa smo se posladkali tudi z domačimi piškoti in čajom.

Iz rabljenih nogavic v večnamensko kačo
Med šolskimi počitnicami smo imeli v Plesni trgovini Salsa delavnico, kjer smo iz rabljenih nogavic ustvarili večnamensko kačo. Naučili smo se osnove šivanja, dobili ideje o recikliranju oblačil, zraven pa izvedeli veliko zanimivega o kačah. Kače so nastale iz pisanih nogavic, ki smo skupaj sešili, jim dodali oči, naredili kačji jezik in jih pobarvali z Dylon barvami. Med šivanjem in ustvarjanjem nam je Katarina povedala veliko zanimivega o kačah in tako spoznali, da je strah pred temi lepimi in čutečimi bitji povsem odveč.
 

Plesna potujoča trgovinica na Salsa Power festivalu

Salsina potujoča trgovinica se je oktobra udeležila festivala Salsa Power v Ljubljani v organizaciji plesne šole Buba. Predstavili smo novo kolekcijo plesne obutve, oblačil ter dodatkov. Festival je bil odlično organiziran, saj si je vsak lahko našel delavnico, ki je ustrezala njegovemu znanju. Vse delavnice so vodili vrhunski učitelji iz Slovenije in tujine in so s posebnim občutkom za učenje pustili vtis na udeležence. Vsak večer je bil tudi Salsa žur, kjer smo plesali vse do jutra.
 

Keltski večer

 Ponovno je bila gostja Plesnih obzorij Joan McIntyre, priznana učiteljica irskih plesov in ustanoviteljica Šole irskega plesa v Ljubljani. Naučili smo se koreografije plesa v vrstah ob živahni in poskočni irski glasbi.

Joan je ljubezen do plesa prinesla v Slovenijo, kjer je v Ljubljani septembra 2004 začela s testno skupino, saj je želela ugotoviti ali je smiselno ustanoviti Šolo irskega plesa tudi pri nas. Nad poizkusom je bila navdušena (vendar ne presenečena), saj je ugotovila, da se Slovenci zelo zanimamo za kulture drugih narodov, vključno tudi za irsko glasbo in ples. In tako je nastala Šola irskega plesa, ki je odprla svoja vrata januarja 2005 in bo zaradi zanimanja Slovencev za irsko kulturo in ples ter zaradi naravnega talenta in ljubezni do plesanja na sploh.. Mnogi se pridružijo Šoli irskega plesa in kmalu ugotovijo, da to ni le učenje plesov, temveč tudi glasba, smeh, zabava, prijateljstvo, irski večeri, nastopanje, napredovanje v angleščini, izboljšanje fizične pripravljenosti, potovanja na Irsko, skratka človek se v Šoli počuti kot del velike kulturne družine.

 

Prvi modni bazar

V Plesni trgovini Salsa se je včeraj dogajalo: imeli smo 1. Modni bazar ter delavnico recekliraj oblačila in obutev. Ljudje so z veseljem prinesli in odnesli oblačila, ob tem pa so dobili tudi modni nasvet za recikliranje oblačil, ki ga je podala akademska slikarka, modna oblikovalka ter šivilja Slavica Štrukelj Kokoravec. Slavica, Sašo Krasnov ter Zdenka Zatler so strokovno in čutno vodili tudi delavnico, kjer smo okraševali oblačila in obutev z Dylon barvami za tkanine ter Swarovski kristali. Tako so naša oblačila dobila novo podobo ter zavedanje, da ne rabimo kupovati zato da imamo nekaj novega, ampak je potrebno imeti samo kanček volje do ustvarjalnosti in hvaležnost za obleke, ki jih že imamo. Za posladek smo pekli piškote ter se zraven naučili zanimivosti o peki piškotov...

Soy Cubano - Koper v ritmu kubanske salse

V Kopru je avgusta potekal festival Cuban Salsa Festival v organizaciji plesne šole in kluba Soy Cubano, katerega smo se udeležili tudi mi. Festival je bil večdnevni izobraževalni in družabni dogodek, na katerem so udeleženci spoznavali zvrsti in tehnike kubanskih plesov. Program je bil pester, razgiban, od dopoldanskih delavnic do salsa plesnih večerov, ki so se začeli v Taverni oziroma na mestni plaži, sklenili pa v Areni Bonifika. Letos je Koper z obiskom počastil tudi kubanski veleposlanik v Avstriji Juan Carlos Marsán Aguilera, ki je skupaj z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem in idejnim vodjo festivala Josejem Garcio množici, zbrani na petkovem uličnem kubanskem karnevalu v Taverni, namenil nekaj spodbudnih besed. 
 

Razstava "Umetnost skozi telefon"

V ponedeljek, 16. junija smo v prostorih Plesne trgovine Salsa odprli razstavo »Umetnost skozi telefon« mladih umetnikov Arta in Lisa Millakuja iz Kosova. Razstavo je spremljal čudovit glasbeni nastop sedemletne Elize, ki nam je zaigrala na violino. Likovno mnenje je podala akademska slikarka Slavica Štrukelj-Kokoravec, nato pa sta nas Art in Lis, ki sta razstavo odprla, popeljala po ustvarjalni poti njunih del. Ob pestrem programu smo se posladkali z domačimi piškoti ter sokom.  

   
Lis, Art in akademska slikarka Slavica Štrukelj-Kokoravec                    Sedemletna Lisa in njena čarobna violina

Festival F.L.A.M.E.N.K.O v Kopru

Plesna trgovina Salsa se je 8.9.2014 V Kopru udeležila celodnevne prireditve F.L.A.M.E.N.K.O., kjer smo predstavili kolekcijo flamenko oblačil, obutve ter dodatkov. Ob tem dogodku smo Izdali nov katalog z imenom Salsin Flamenko katalog, kjer lahko najdete široko ponudbo flamenko proizvodov. V katalogu predstavljamo tudi novo kolekcijo Shash Moda Flamenca iz Madrida z unikatnimi krili ter dodatki za flamenko.
Celodnevna prireditev F.L.A.M.E.N.K.O. v organizaciji Plesnega kulturnega društva CoraViento se je odvijala v Taverni v Kopru. Skozi celi dan so se odvijale številne plesne ter glasbene predstave, delavnice za odrasle ter otroke, okrogla miza, ter še mnoge druge dejavnosti, ki so predstavljale flamenko. Flamenko so predstavili odlični plesni in glasbeni izvajalci: CoraViento, Luna Gitana, Luna Flamenca, Živa Heričko & Los Tacones, Duo Caña, Dirty Sanchez.
Obiskovalci so lahko probavali tudi španske jedi in pijače, si ogledali stojnico z unikatnim nakitom in naravnimi ličili  ter si ogledali flamenko krila, čevlje, dodatke, rute, jopice ter nakit Plesne trgovine Salsa.

Majska srečanja 2014

V mesecu maju 2014 smo organizirali Sobotna majska srečanja, kjer smo vsako soboto ustvarjali nekaj novega: prvo soboto smo brali v knjižnici plesne revije ter knjige ter si na dveh platnih (v kinu Pod soncem in v Notranjem kinu) ogledali plesne filme in se odžejali ob vroči ingverjevi limonadi. Naslednjo soboto smo izdelovali, barvali ter krasili unikatne plesne razglednice. Predzadnjo majsko soboto smo okraševali čevlje s Swarovski elements ter se učili lepljenja kamnov na blago in čevlje, zadnjo soboto pa smo izdelovali nakit iz Swarovski elements. Vse delavnice so bile ustvarjalne, dobili smo polno idej in se z podobnimi delavnicami vračamo v jeseni!


Brali smo plesno literaturo v knjižnici.    

 
                  Takole smo slikali plesne razglednice                                       ...in jih okraševali  


    Naučili smo se lepiti kamenče na čevlje                        ......in si naredili zapestnice iz Swarovski elements

Srečko Čož - Predstavitev pesniške knjige "Budne Sanje"

   

Čokoladna poezija

 

Razstava umetnika Petra Plečnika

    
   
Umetniško izdelane svetilke


Čas smo pili iz posebno oblikovanih "kundalini skodelic"

     
Kundalini skodelice iz francoskega porcelana in kovanimi podstavki avtorja Petra Plečnika