Baletne špice

Nakup trdih baletnih copatov

1 korak: Pred obiskom trgovine preveri svoja stopala. Nohti naj bodo postriženi, če imaš žulje ali odrgnine jih prekrij z obižem.

2 korak: S seboj prinesi (ali imej oblečeno) baletne nogavice (dolge). Copat ne pomerjaš na boso nogo ali debele nogavice. Na sebi moraš imeti tisto, kar boš imela oblečeno v baletni dvorani in na odru.

3 korak: Kljub veliki izbiri copat je zelo pomembno, da najdeš svojemu stopalu primernega. Vzemi si čas pri pomerjanju, saj bo v primernih copatih lažje plesati.

4 korak: Najprej preveri ali je tvoje stopalo ozko ali široko. Copati so različnih širin.

5 korak: Baletni copati so tudi različnih trdot. Predlagam ti, da izbereš mehke ali srednje trde copate.

6 korak: Ker so copati trdi, si na prste nadeni silikonski ali penasti vložek.

7 korak: Nasveti pri pomerjanju baletnega copata:

  • dolžino copata preveriš tako, da stopiš v 2. baletno pozicijo in narediš demi plié. Prsti naj bodo popolnoma stegnjeni, dotikajo naj se konca copata, vendar nanj ne smejo tiščati.
  • širino copata preveriš tako, da stopiš v vzporedno pozicijo, prekrižaš stopala (narti se dotikata) in pritisneš zgornje stopalo ob tla. Podplat copata se mora čim bolj prilegati stopalu, prsti se ne smejo drgniti ob copat. Petnica se ne sme sezuti. Enako ponoviš še z drugim stopalom.
  • preveri še, če copati stopalom nudijo dovolj opore. Sediš na tleh, stopala postavi na konico točno pod koleni. Sedaj prenesi težo naprej na dlani. Če se copati dobro prilegajo, lahko vstaneš in se postaviš na konico.
  • če te stopalo ali prsti bolijo, se sezuvajo ali ne nudijo opore, je potrebno poiskati druge copate in ponoviti celoten proces pomerjanja.

Kaj je pomembno, ko obuješ baletne špice

Špice te ne smejo tiščati pri prstih in na peti. Če te tiščijo pošišči večjo številko ali širši model.

Ko stegneš stopalo, ne sme izgledati kot "likalnik", ampak se mora podplat prilegati stopalu (to lahko storimo tudi z mehčanjem špic, kar se boste naučili pri uri ali za to poprosite svojega baletnega učitelja).

Ko narediš plie, se ti copati ne smejo sezuvati ali ti biti preveliki. Naj se ti popolnoma prilegajo. Ko stopiš na špice ti morajo nuditi oporo, vendar moraš paziti, da ti omogočajo, da stojiš povsem na prstih, drugače raje izberi drugi model mehkejših špic. Prav tako moraš imeti pri peti 1 prst prostora.
Za dodatna vprašanja se obrni na prodajalce, ki ti bodo z veseljem pomagali pri izbiri in napotku kako prišiti trakove in elastike.