Kako izbrati prave 

Grishko špice?

 

 

Podjetje Grishko velja za enih najboljših baletnih znamk. Tradicionalni postopki in mojstrstvo ročnega izdelovanja baletnih špic je združeno z novimi tehnologijami.

Podplat Grishko® špic označujejo številke od 1 do 9. Kako izbrati pravo številko?

Vzemimo mere:

1. Vzemite list A4 papirja in stopite nanj z boso nogo. Narišite obris stopala s svinčnikom; svinčnik morate držati navpično.

2. Izmerite razdaljo med prsti in peto v milimetrih.

3. Za rezultat meritev poglejte v spodnje tabele in najdite ustrezno Grishko številko. To bo vaša številka.

ris

KAKO VESTE, DA STE IZBRALI PRAVO VELIKOST

Pomerjanje je pomemben del izbire pravih baletnih špic.
Da boste prepričani, da boste izbrali prave špice, ki bodo ustrezale vašemu stopalu je spodaj naštetih nekaj osnovnih načinov, s katerimi boste to preverili.

Metoda 1:

Naredite plie – če je gleženj preveč napet in zadnji del špice prveč pritiska na mišico, potem so špice premajhne. Tudi pritisk na palec ne sme biti prevelik pri počepu.

Metoda 2:

Postavite stopalo na point in se prepričajte, da se zadnji del špic tesno a prijetno prilega na nogo. Če ste izbrali pravo velikost špic, potem zadnji del ne sme biti ohlapen in se ne sme enostavno sneti s stopala.

Metoda 3:

Ko stojite na point poziciji snemite zadnji del baletnih špic in se prepričajte, da notranji podplat ne gleda preko linije vaše pete. Mora biti točno pod vašo peto.

Obstaja tudi način, da pogledate na svoje stare špice (če jih imate), kjer mora biti sprednji del špice enakomerno izrabljen.

ris

KAKO IZBRATI PRAVO TRDOTO

Notranji podplat špic, imenovan tudi shank, igra pomembno vlogo pri podpori stopala. Ključni dejavnik pri izboru trdote špic je moč stopala. Notranji podplat bo podprl stopalo, ne bo pa vplival na plesanje. Špice se konec koncev izbirajo individualno, glede želja vsake plesalke, vendar naj ne bodo ne pretrde ne premehke.

Učitelji in koreografi svetujejo za začetek mehkejše špice ali špice s srednjo stopnjo trdote, ki bodo omogočale pravilno delo mišic, začetnikom med otroki pa omogočale pravilno rast stopala. V pravilno izbranih špicah bodo plesalke lahko razvijale in krepile lok stopala. Strokovnjaki priporočajo trše špice za zelo močna stopala.

Tipi trdote Grishko® špic so:

Klasične špice:

S – soft - mehke

M – medium - srednje

H – hard - trde

SS – super soft - izjemno mehke

SH – super hard - izjemno trde

MIRACLE:

LM – light medium - srednje mehke

LH – light hard - srednje trde

Inovativne špice
(dream pointe & dream pointe 2007):

SF – soft flexible - mehko prožne

MF – medium flexible - srednje prožne

SHF – super hard flexible - trdo prožneGRISHKO ® TABELA VELIKOSTI 

POZOR:
Spodnje tabele so podane kot referenca in približno vodilo za izbiro baletnih špic, vendar ne zagotavljajo natančni in zanesljivi izbor. Pravilen izbor špic je odvisen tudi od konfiguracije stopala in vložkov, ki se uporabljajo. Najboljši način je izbor in pomerjanje v živo, v naši trgovini.

Za stopala z srednjim in visokim stopalnim lokom

Priporočeni modeli so: MAYA-I (PRO & PRO FLEX), FOUETTE (PRO & PRO FLEX), TRIUMPH (PRO), SUPER TRIUMPH:

ris

Za stopala z nizkim in srednjim stopalnim lokom

Priporočeni modeli: GRISHKO-2007 (PRO &PRO FLEX), MIRACLE, NOVICE, NOVA (PRO), ALICE, DREAMPOINTE, DREAMPOINTE 2007:

Grishko pointe shoes features chart

LASTNOSTI ŠPIC

ris