Danza in fiera - mednarodni dogodek plesa

Plesni festival šol, plesnih poizvajalcev in plesalcev

Plesna trgovina Salsa se je udeležila mednarodnega plesnega dogodka, ki je potekal od 26.2. do 1. marca 2015 v Firencah v Italiji.

 

Mesto Firence je čarobno, saj svojo zgodovino prepleta z današnjim kulturnim utripom. Vanj se stekajo ljudje iz vsega sveta. Navdušujejo jih arhitektura, italijanska kulinarika in pestrost prireditev. Ena večjih je bila letošnja Danza in Fiera, festival plesa, ki je potekala v starem mestnem jedru, Fortezzi, utrdbi, ki je s številnimi velikimi dvoranami, razstavišči in dvorišči, kjer so tri dni potekale prireditve od jutra do večera.

Hkrati so potekali trije veliki sklopi:

1. PLESNI FESTIVAL; plesalci vseh zvrsti: klasičnega baleta, sodobnega plesa, modernih tekmovalnih plesov, jazz-a, show dance-a, latinskih plesov, flamenka, oderskega plesa... so se vrstili na enajstih prizoriščih od 9. do 20. ure. Predstave so bile na visokem nivoju, plesalci pa so prišli iz vseh koncev Italije, Evrope in sveta. Plesali so posamezniki, pari in skupine. Poleg predstav so se v treh dneh odvila številna tekmovanja, predvsem v klasičnem baletu, modernih plesih in show dance-u. V komisijah so kot sodniki sedeli svetovno priznani plesni učitelji, koreografi, vodje šol in plesni pedagogi. Tako smo spoznali vodjo Angleškega Kraljevega baletnega teatra, glavnega koreografa Pariške opere in baleta, koreografe iz Rusije, Amerike, Francije in Anglije...
Škoda le, da je bilo toliko vrhunskih dogodkov sočasno, da si jih ni bilo mogoče vseh ogledati.

 

2. PREDSTAVITEV ŠOL; drugi sklop so bili predstavitveni prostori plesnih šol, studijev, akademij, festivalov in tekmovanj. Na velikanski površini se je trlo razstavnih prostorov, kjer so predstavljali programi študija in izobraževanj. Plesalci so se lahko pozanimali za pogoje vpisa v plesne akademije in študije na najbolj prestižnih šolah v Evropi.
Mnoge šole so imele zelo domiselno urejene predstavitve, pogovore z učitelji in učenci, filmčke o njihovem delu in posnetke predstav, ki so jih naredili.
na Festivalu so se lahko udeleženci in plesalci srečali s številnimi znanimi imeni s področja plesa, kot so: Svetlana Zakharova, Amanda Bennett, Francesco Mariottini, Nikolay Tsiskaridze, Carla Fracci, Isabella Ciaravola in drugi.

 

3. PREDSTAVITEV RAZSTAVLJALCEV PLESNE OPREME; predstavili so se proizvajalci plesne opreme iz vsega sveta: Capezio, Bloch, Sansha, Werner Kern, Intermezzo, Gaynor Minden, Paoul, Pastorelli, Russian Pointe, So Danca, Wear Moi in številni drugi. Tam smo spoznali nove kolekcije, se pogovorili s kreatorji in jim tudi prenesli odzive naših plesalcev, ki že plešejo v njihovih oblačilih, obutvi in uporabljajo njihove pripomočke. Povedali smo jim kako uspešni so slovenski plesalci in kakšne neverjetne uspehe dosegajo na plesnem področju. Tako je bila Plesna trgovina Salsa tudi nekakšen "ambasador" slovenskega plesa.

 

Prireditev so spremljale tudi številne modne revije in revije plesnih kolekcij. Na sejemskem prostoru je oddjal radio v živo, vrstili pa so se tudi intervjuji in pogovori ter okrogle mize. Tako je bilo težko najti čas za ogled mesta ali za oddih.

Kljub nenehnemu dogajanju in napornosti celodnevnega druženja je bilo nepozabno. Stkala so se številna prijateljstva, veliko je bilo ustvarjalne energije, idej za nadalnje delo in vzpodbud za nove odločitve. Naslednje leto se vidimo na Danza in Fiera 2016!