Ples pod zvezdami

KAKO ZAPLESATI V POLETNEM ČASU

V poletnih mesecih se odvijajo najrazličnejši plesni dogodki na terasah, lokalih, klubih in ob morski obali. V tem času lahko plešete salso, družabne plese, swing... Vsaka zvrst ima svoje značilnosti in posebnosti. Ples zaznamuje druženje, spoznavanje novih prijateljev in sproščenost.

 

 Na plesišču bodimo prijetni. Če smo dobri plesalci, svoje znanje pokažimo s prilagoditvijo partnerju in ostalim soplesalcem. Ne izvajajmo figur in korakov, ki zahtevajo veliko prostora in so že po naravi nastopaške. Minimalističen pristop, čutenje telesa, primerno vodenje, izbor primernih figur in duhovitost pri izpeljavi, vam bodo prinesli pravih plesnih užitkov.

 Tovrstna zabava je sproščena in neformalna, zato naj bodo oblačila temu primerna. Za plesalce: plesna srajca s kratimi rokavi, dolge zračne hlače (kratke hlače so primerne le izjemoma). Za plesalke: plesno krilo, ki je prave dolžine in se lepo vrti (mini krila niso primerna), zgornji del s kratkimi rokavi ali brez. Vse naj bo iz naravnih materialov. Oblačila naj ne bodo tesna ali preveč oprijeta. Vedno imejmo s seboj rezervno srajco ali zgornji del, saj je vročina del plesa. Čevlji naj bodo mehki, udobni, najbolje plesni. Make up: ličenje naj bo diskretno, naj poudari našo naravno lepoto, pudri so v časih naravne barve sonca odveč. Parfume in deodorante uporabljamo zmerno in nežno. Nakit naj se sklada z obleko, pazimo na uhane in verižice, ki ne smejo motiti vrtenja. Prstani, ki so preveliki ali ostrih robov znajo biti kdaj ovira pri plesih v paru.
Pri samem plesu moramo začutiti utrip plesišča in glasbe. Gibanje naj bo mehko. Skladnost med partnerjema ali med člani v skupini je najpomembnejša. Vaša izvirnost lahko prav na poletnih plesiščih dobi krila. Lahko mešate različne plese med seboj na isto glasbo (na primer lahko plešeta cha cha cha, disco hustle, foxtrot) ali pa v okviru istega plesa mešate figure iz različnih plesov (na primer na rumbo plešete figure cha cha cha-ja). Če ne veste kaj plesati na dano glasbo, najprej poskušajte ugotoviti ali gre za ¾ ali 4/4 ritem. Na ¾ ritem lahko plešete vse valčkove izvedbe, na drugega pa skoraj vedno foxtrot ali disco fox.

Važno je, da se s partnerjem uskladita. Pri tem pa gre za nebesedno komunikacijo. Na plesišču se ne prepiramo in ne poučujemo. Če bi morali karkoli razčistiti počakajte do konca plesa in se potem pogovorite. ZARADI PLESNIH KORAKOV SE PLESALCI NIKOLI NE SPOREČEMO, saj vemo, da se nihče nalašč ne zmoti. Pri plesih v skupini teh težav tako ali tako ni. Ko plešemo v klubu ali na zabavi v skupini, se medsebojno spodbujamo, učimo drug od drugega. Pohvalimo izvirne plesne »nastope« in nasploh skupaj ustvarjamo.
Alkohol in ples ne gresta skupaj. Kozarček vina ob večerji je čisto v redu, a ko plešemo, smo plesalci vedno navdušeni nad svežimi sadnimi sokovi in vodo. Pazimo, da ves večer vnašamo dovolj tekočine, ki pa naj ne bo premrzla.

Na vrtu, terasi ali stanovanju lahko sami pripravimo poletno plesno zabavo. Povabimo prijatelje, poskrbimo za dobro ozvočenje in glasbo, določimo kje bo plesišče, pripravimo hrano in pijačo (osvežilno in v zmernih količinah), poskrbimo za kakšna simbolična darilca, ki jih prejmejo vsi povabljeni. Lepo je, da, ko pride večina gostov, zbrane pozdravimo. Večer je lahko v znamenju česa (rdeči večer, morski večer...). Takrat prostor tudi primerno okrasimo. Vsekakor bodo svečke, vrtni ognji in bakle dali dogodki poseben pečat.
V tem času bodo nekateri plesali v klubih ali na večjih plesiščih, kjer je veliko ljudi. Zavedajmo se, da je zaradi glasnosti glasbe in množice, veliko težje komunicirati in za romantičen večer v dvoje to ne bo prava izbira. Pogovor praktično ni mogoč, lahko se bolj posvetimo plesu. Večer je lahko odlična plesna rekreacija. Če bomo odšli v tak prostor s pozitivno vibracijo, z veseljem in dostojanstvom,  se nam bo to odrazilo z dobrim vzdušjem. Če čutimo, da je le-to težko, se je bolje posloviti in izbrati sprehod v poletni noči.
Veliko lepih trenutkov zabave in plesa vam želimo v teh poletnih dneh, bodisi, da boste sami, v dvoje ali s prijatelji. Naj vas navdajajo sreča in radost.


Avtor: Sašo Krasnov, član Angleškega Kraljevega združenja plesnih učiteljev, London (I.S.T.D.)