Dancehall

Ples dvigovanja vzdušja naroda

Ples je gibanje povezanosti duše in telesa. Je nekaj kar je v nas kot posameznikih in skupnosti. Ob zvoku ritmov in melodij so že naši predniki v ples vključili ponazoritve vsega kar jih obdaja. Pa naj bodo to živali, spreminjajoča se narava, karakter ljudi ipd. Naši predniki so živeli v skupnostih, ki so živele na različnih predelih sveta in ravno zato, se določeni gibi v plesu razlikujejo. Glede na to, da so se ulice razvile kasneje v zgodovini, so ljudje takrat plesali v predelih, kjer se je skupnost zbirala. Ob tovrstnih plesnih dogodkih, se je ustvarjala in ohranjala vez skupnosti. V današnjih časih je tak način plesa in povezovanja prisoten najbolj v t.i. pouličnih plesih.

Eden izmed njih je Dancehall, ki izvira iz Jamajke in je čedalje bolj priljubljen v svetu. Ljudje so začutili njegovo pozitivno in pristno naravo, ki je nalezljiva. Jamajka je otok v Karibih, najbolj poznan kot rojstni kraj reggae izvajalca Boba Marleya, a je veliko več kot to. Tako kot ostali otoki v Karibskem območju ima Jamajka veliko rajskih plaž, z belim peskom in modrim morjem, odličnim za potapljaške dogodivščine. »Deževni gozd marsikje sega vse do obal in to je enkratna priložnost za potepanje med drevesnimi velikani, pisanimi cvetovi in velikanskimi ovijalkami«. (spletni portal RTV: Jamajka, dežela morja in sonca)

 

Prebivalci Jamajke so povečini potomci afričanov, ki so pustili močno kulturno sled v ljudstvu, ki je povezano kot skupnost (Out of many, One people). Ta vpliva na glasbo in ples, katera sta močno prisotna v jamajškem vsakdanu. Skozi zgodovino je jamajško ljudstvo prestalo veliko padcev in vzponov, kar se je odražalo v njihovi glasbeni kulturi. Kadar je bil narod slabe volje, predvsem zaradi političnih ovir, je bil ples bolj tog oziroma je bil bolj malo prisoten (rocksteady). Ob spremembi političnega statusa na bolje, so imeli veliko za proslavljati, ples je bil zelo poskočen (ska).

Dancehall glasba je zvrst, katere predhodnik je reggae. Z eksperimentiranjem reggae ritmov, so se konec 70-tih let prejšnjega stoletja razvili prvi ritmi dancehall glasbe. Sprva je imela družbeno kritična besedila, ki so bila prisotna v reggae glasbi. Takrat so v večini plesale ženske, njihovo gibanje je bilo počasno, z izolacijami različnih delov telesa. Najbolj priljubljena je bila izolacija bokov (podobne elemente najdemo v orientalskih plesih), katere namen je bil poudariti ženske čare. Značilen slog plesa za ta čas je bil tudi rub-a-dub, kjer gre za počasno valovanje celotnega telesa. Ta način se je lahko plesal v paru.

Skozi čas, natančneje v 90-tih letih, so se plesu pridružili moški. Tako ima Dancehall poleg tipičnih ženskih gibov in korakov tudi »družabne« korake in moške korake. Družabni koraki so tisti, ki jih je posvojila celotna množica. Razvili so se iz gibov tradicionalnih jamajških plesov in takratnih plesalcev dancehalla (chop di grass, pon di river pon di bank, give dem a run, signal di plane,...). Velikokrat se bodo na zabavah pridružili vsi prisotni in izvajali različne korake družabnega stila. Dancehall glasba je značilna po tem, da opisuje korake in gibanja, ki jih izvajajo plesalci. Sprva je bil samo riddim (ritem), na katerega so plesalci plesali. Glasbeniki so na ta ritem posneli besedilo, ki je opisovalo najbolj priljubljen ples. Tako se je vzpostavila edinstvena povezava med plesom in glasbo.

Novejši stil Dancehall plesa predstavljajo moški koraki, ki jih plešejo tudi ženske. Moški koraki se imenujejo zato, ker so bili njihovi izumitelji moške plesne skupine. Nekateri njihovi plesi in gibi so postali tako priljubljeni, da jih izvajajo drugi lokalni in svetovno priznani plesalci. Ženske lahko plešejo vse stile, pri moških pa ni zaželjeno, da plešejo ženski stil (na Jamajki je to zelo nezaželjeno!).

 

Dancehall je na Jamajki prisoten že več kot 30 let, vendar še vedno nepriznan kot glasbena in plesna zvrst s strani vlade in kljub temu, da je prisoten med 70% ljudi. V Evropo je Dancehall prišel v začetku 90-tih let, takrat so ga imenovali raggamuffin, zaradi nepoznavanja imena Dancehall. Šele s prihodom Jamajčana Sean Paula na glasbeno sceno leta 2003, smo zanj slišali pod njegovim pravim imenom – Dancehall (žalostno sicer, da je moral ven iz Jamajke, da je postal priznan in cenjen na Jamajki).

Ker je zanimanje za Dancehall čedalje večje, so se jamajški plesalci začeli povezovati in graditi na mednarodni podobi tega plesa. Glede na to, da življenjske razmere na Jamajki niso najbolj lepe, je ta zvrst spodbudila, da se vedno več mladih odloča za ples, kot da se prepusti nemilosti ulic. Namesto fizičnega obračunavanja in uporabe orožja, se Jamajčani raje pomerijo na plesišču. S plesom se sprostijo, dajo ven vso negativno energijo in spodbudijo pozitivno razmišljanje. Čeprav je ples na Jamajki podcenjena umetnost, je ohranjal življenja in dvignil samozavest naroda ter v njihova življenja prinesel optimizem.

Trenutno je v Dancehallu okoli 800 korakov ali gibov. Če želite spoznati ta ples, vam najbolj priporočamo obisk Jamajke, saj je ta del njihove kulture in vsakdana (seveda je bolj pristno, če se ne nahajate v velikih turističnih kompleksih). Če vam je ta možnost predraga, vam predlagamo, da obiščete plesne tečaje ali delavnice, ki jih vodijo: Orville Hall, Camron One Shot, Laure Courtellemont, Blacka Di Danca, Jiffson Jiff – preko njih boste spoznali tudi ostale odlične učitelje Dancehalla. V primeru, da bi radi obiskali kakšen tečaj v Sloveniji bo, od 18. do 21. avgusta v ŠPC BUBA, potekal intenzivni začetni tečaj dancehalla.

Avtorica: Neža Pristov, učiteljica urbanih plesov